dilluns, 4 de desembre del 2006

Bases de la cultura kukamuska: lliçó 1

És l'últim post del Dr. Flasche, un míssil directe a les preguntes més cruscials del trascendent. Aquelles que tothom contesta però a les que ningú dóna resposta. M'agradaria parlar-vos de quina és la contesta que hi dóna la nostra cultura, per a què vosaltres us pugueu fer la vostra pròpia resposta. Us proposo doncs començar amb un gedanken experiment...

Busqueu entre els 6000 milions de persones que poblem el món les dues persones més diferents i antagòniques que pugueu trobar. Segur que en podeu trobar una que sigui alta i esvelta, que tingui la pell negra, els ulls foscos i dugui rastes fins als genolls, mentre n'hi ha una altra que és baixa, grassa, més blanca que un glop de llet i sense un sol pèl al cap. La primera viu obsessionada pel seu físic en una societat rica i creu que la felicitat és pot mesurar amb diners, mentre la segona està contenta perquè ara només ha de caminar 1km per arribar a la font d'aigua potable més propera. Mentre una viu en un país imperialista i és extremista religiosa, l'altra pertany a una cultura sense estat amb una llengua en perill d'extinció.

Fins i tot en aquest cas, en el cas en que creiem que persones més diferents no poden existir, aquestes tindran quelcom en comú. Tindran pels kukamuskes més del 99.999999% de comú. I és que les dues, abans de ser altes o baixes, prepotents o húmils, cristianes o musulmanes, conservadores o alter-mundistes; abans de tot això, seran persones. Les dues estaran tristes davant la pèrdua d'algú estimat, les dues hauran tingut el seu primer amor, a les dues els caurà la baba davant del seu fill/a, les dues voldran sobreviure en condicions adverses, a les dues els farà feliç un afalag i els molestarà un insult, a les dues un abraçada les reconfortarà una miqueta en un moment difícil,...i podríem continuar amb una llista tan extensa com vulguéssim.

Fixar-nos en les diferències ens fa posar a la defensiva, ens fa ser distants, fa que posem barreres entre nosaltres i els altres. Si pensem, en canvi, en les semblances, ens sentim més propers als altres...

(continuarà)

1 comentari:

SummerRose ha dit...

Quiero poner mi granito de arena a esta cuestión de la identidad personal, de lo diferentes o parecidos que podemos ser a cualquier otro ser humano. Hasta este momento hemos visto dos opiniones diferentes: Dr. Flasche busca deshacerse de los detalles más superficiales, comunes a prácticamente cualquier habitante de un país occidental, para encontrar la esencia, lo único y consustancial a cada individuo, eso que más que ninguna otra cosa le permite responder a una pregunta a veces tan difícil como "¿Quién soy yo?". Mientras, Penkamuska, elimina igualmente todo lo superficial pero, en vez de buscar el elemento diferenciador que define a cada persona, prefiere fijarse en aquellas cosas inherentes a nuestra naturaleza humana, aquellas que nos unen más allá de nuestras diferencias visibles.

Todo ello y algunas cosas en partícular (...entiendan que no importa si me apellido es Bote o Boter...) me han recordado a unos versos de "La Voz a tí debida" de Pedro Salinas, en que el poeta habla precisamente de los nombres y de como condicionan nuestra realidad (también de "inventar" algo, en relación con esa "primera vez" de la que Penkamuska nos hablaba hace unos días):


¿Por qué tienes nombre tú,
día, miércoles?
¿Por qué tienes nombre tú,
tiempo, otoño?
Alegría, pena, siempre
¿por qué tenéis nombre: amor?

Si tú no tuvieras nombre,
yo no sabría qué era
ni cómo, ni cuándo. Nada.

¿Sabe el mar cómo se llama,
que es el mar? ¿Saben los vientos
sus apellidos, del Sur
y del Norte, por encima
del puro soplo que son?

Si tú no tuvieras nombre,
todo sería primero,
inicial, todo inventado
por mí,
intacto hasta el beso mío.
Gozo, amor: delicia lenta
de gozar, de amar, sin nombre.

Nombre: ¡qué puñal clavado
en medio de un pecho cándido
que sería nuestro siempre
si no fuese por su nombre!


Es posible que penséis que el poema toca sólo de pasada los temas que en este blog se están debatiendo. Y seguramente tengáis razón. Pero a mí, las palabras de Dr. Flasche y Penkamuska me han traido a la memoria estos versos...¿y no podría tal vez ser esa la esencia de la individualidad, lo que nos hace diferentes a unos de otros?. Diferentes personas tienen diferentes experiencias, diferentes recuerdos, reaccionan de modo diferente ante distintos estímulos e idénticas palabras despiertan en ellos connotaciones dispares. Tal vez, para responder a la pregunta "¿quién soy yo?" no haya que buscar metafísicas piedras filosofales. Yo soy aquel a quien las palabras "no importa si me apellido es Bote o Boter" trajeron a la mente unos versos de Pedro Salinas.